Săptămâna Participării Cetăţenilor

banner SPC
 

Săptămâna Participării Cetăţenilor

19-25 Septembrie 2011

Evenimente şi sondaje coordonate cu promovare naţională şi internaţională

Ca şi în anii precedenţi, Săptămâna Participării Cetăţenilor va pune în evidenţă probemele legate de oameni şi comunităţile lor şi nu temele obişnuite (şi de multe ori artificiale) abordate de politicieni. Pe agendă se vor afla problemele locale şi regionale şi soluţiile acestora, punându-se accentul pe participare şi democraţie precum şi pe oportunităţile pentru o cetăţenie activă. Vor mai fi abordate aspecte legate de implicare şi acţiune locală, insistându-se asupra bunelor practici în domeniu.

 Simultan – în 20 de ţări

 La conferinţa de la Belgrad, ce a avut loc între 12-15 Mai 2005, Central and Eastern European Citizens Network a adoptat o rezoluţie prin care s-a angajat să organizeze o serie de evenimente de creştere a gradului de conştientizare ce se vor reuni sub denumirea de Săptămâna Participării Cetăţenilor şi care vor avea loc în toate cele 20 de ţări membre ale reţelei în ultima săptămână din luna septembrie a fiecărui an.

Aceste serii de evenimente reprezintă angajamentul reţelei Central and Eastern European Citizens Network de a promova participarea cetăţenilor în cadrul mass-mediei europene, al mediului politic şi al societăţii civile.

Săptămâna Participării Cetăţenilor constă într-o serie de evenimente ce vor solicita atenţia societăţii asupra importanţei democraţiei participative. Evenimentele sunt menite să conştientizeze opinia publică cu privire la creşterea bunăstării comunităţilor prin acţiunea cetăţenilor, oferind dovezi în acest sens. Programul evenimentelor din Săptămânii Participării Cetăţenilor include acţiuni locale, regionale sau naţionale, întruniri civice, evenimente mediatice, adunări publice, activităţi extra-şcolare, expoziţii etc.

Ce este reteaua CEE CN?

 CEE Citizens Network este o iniţiativă de dezvoltare socială care implica 17 ţări. Misiunea reţelei este de a promova participarea cetăţenilor în regiune şi de a furniza oportunităţi pentru iniţiativele locale de a învăţa prin schimb de experienţă şi idei. Obiectivele sale principale sunt:

  • Conştientizarea publicului larg din Europa Centrală şi de Est asupra potenţialului şi impactului iniţiativelor cetăţeneşti.
  • Creşterea capacităţilor şi aptitudinilor cetăţenilor de a participa mai eficient la acţiunile de dezvoltare locală şi naţională.
  • Promovarea participării cetăţenilor în Europa Centrala şi de Est.
Administrative Office: Kapitulska 13. 974 01 Banska Bystrica, Slovakia. Tel: ++421 48 415 24 68. Fax: ++421 48 412 38 80. E-mail: anna@ceecn.net. Web: www.ceecn.net
Seria de evenimente va fi organizata in cooperare cu Combined Bureau for Social Development – European Community Development Network

În timpul Săptămânii Participării Cetăţenilor comunităţile şi organizaţiile societăţii civile care se confruntă cu adevăratele probleme locale vin împreună cu iniţiativele lor de dezvoltare pentru a-şi exprima punctul de vedere despre o lume care nu este guvernată doar de bani şi de putere. Aceste întâlniri subliniază importanţa dialogului şi a colaborării şi încearcă să promoveze acele iniţiative ale societăţii civile care joacă un rol cheie în dezvoltarea comunităţilor locale.

Săptămâna Participării Cetăţenilor prezintă realizările dar şi problemele cu care se confruntă ONG-urile în efortul lor de stimulare a participării cetăţenilor în identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţilor locale şi ale societăţii în general.

Activităţile concrete care se vor desfăşura în timpul Săptămânii Participării Cetăţenilor sunt stabilite de către comitetele organizatorice naţionale din fiecare ţară şi de organizaţiile care se vor alătura acestei campanii. Comitetele naţionale vor promova în luna august evenimentul în tarile proprii, invitând cetăţenii, organizaţiile şi reprezentanţi ai instituţiilor publice să participe la eveniment. Programul va fi elaborat împreună cu cu organizaţiile participante şi va fi prezentat în luna septembrie. Pentru Romania persoana de contact este Nicolae Cuta (nicucuta@gmail.com).

 Organizaţiile iniţiatoare

Albania                              Urban Research Institute www.uri.org.al

Armenia                            MILLENNIUM Association for Education and Research www.millennium.am

                                        Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation www.acgrc.am

Azerbaijan                         “Uluchay” Social-Economic Innovation Center http://uluchay.org

Belarusia                           Center of Social Innovations Education www.csi.by.com

                                          Center „POST“  www.post.adukatur.net

Bosnia – Herzegovina       Centers for Civic Initiatives www.ccibh.org

Bulgaria                             Sustainable Development Associatio. www.sda-bg.org

Cehia                                 Center for Community Organizing www.cpkp.cz

Agora Central Europe www.agora-ce.cz

Croatia                              Center for Civil Initiatives www.cci.hr

Organization for Civil Initiatives www.ogi.hr

Estonia                                   Georgia                             International Association „Civitas Georgica“ www.civitas.ge

Moldova                            Terra-1530 www.terra1530.md

Polonia                              Foundation in Support of Local Democracy www.frdl.org.pl

NGOs Support Centre in Bialystok   www.owop.org.pl

                              The Association of Leaders of Local Civic Groups www.lgo.pl

România                          

Asociaţia CRONO www.crono.org.ro

Asociaţia Pro Democratia, clubul Braşov www.apd.ro

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov

Centrul de Resurse CREST  www.crest-center.org

Centrul de Resurse pentru Participare Publică www.ce-re.ro

Fundaţia PACT www.fundatiapact.ro

Rusia                                 Institute for Social and Humanistic Initiatives

Serbia                                Civic Initiatives www.gradjanske.org

Slovacia                            Center for Community Organizing www.cko.sk

Slovenia                          Center for Information Service, Co-operation and Development of NGOs -CNVOS www.cnvos.si

                                    INePA – Institute for electronic participation www.inepa.eu

Slovenia                                 Ucraina                             Regional Development Agency. www.ard.dn.ua

Association of Economic Development of Ivano-Frankivsk. www.aedif.if.ua

Ukrprostir NGO. www.ukrprostir.net

Ungaria                             Hungarian Association for Community Development. www.kka.hu

În anii precedenţi peste 200 de organizaţii s-au alăturat programului şi s-a obţinut angajamentul pentru această cauză din partea unor persoane publice şi lideri politici; această serie de evenimente a avut o expunere mediatică mare în presa locală şi internaţională.

Săptămâna Participării Cetăţenilor este primul eveniment în cadrul căruia ONG-uri din peste 20 de ţări susţin împreună o cauză despre care a fost intezis să se vorbească în majoritatea acestor ţări timp de zeci de ani.

Share Button

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2013 Asociatia CRONO - Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia