Săptămâna Participării Cetăţenilor

banner SPC

 Săptămâna Participării Cetăţenilor

23-29 Septembrie 2013

Ca şi în anii precedenţi, Săptămâna Participării Cetăţenilor va pune în evidenţă probemele legate de oameni şi comunităţile lor şi nu temele obişnuite (şi de multe ori artificiale) abordate de politicieni. Pe agendă se vor afla problemele locale şi regionale şi soluţiile acestora, punându-se accentul pe participare şi democraţie precum şi pe oportunităţile pentru o cetăţenie activă. Vor mai fi abordate aspecte legate de implicare şi acţiune locală, insistându-se asupra bunelor practici în domeniu.

 Simultan – în peste 20 de ţări

 La conferinţa de la Belgrad, ce a avut loc între 12-15 Mai 2005, Central and Eastern European Citizens Network a adoptat o rezoluţie prin care s-a angajat să organizeze o serie de evenimente de creştere a gradului de conştientizare ce se vor reuni sub denumirea de Săptămâna Participării Cetăţenilor şi care vor avea loc în toate cele 20 de ţări membre ale reţelei în ultima săptămână din luna septembrie a fiecărui an.

Aceste serii de evenimente reprezintă angajamentul reţelei Central and Eastern European Citizens Network de a promova participarea cetăţenilor în cadrul mass-mediei europene, al mediului politic şi al societăţii civile.

Săptămâna Participării Cetăţenilor constă într-o serie de evenimente ce vor solicita atenţia societăţii asupra importanţei democraţiei participative. Evenimentele sunt menite să conştientizeze opinia publică cu privire la creşterea bunăstării comunităţilor prin acţiunea cetăţenilor, oferind dovezi în acest sens. Programul evenimentelor din Săptămânii Participării Cetăţenilor include acţiuni locale, regionale sau naţionale, întruniri civice, evenimente mediatice, adunări publice, activităţi extra-şcolare, expoziţii etc.

CPW-CEECNÎn timpul Săptămânii Participării Cetăţenilor comunităţile şi organizaţiile societăţii civile care se confruntă cu adevăratele probleme locale vin împreună cu iniţiativele lor de dezvoltare pentru a-şi exprima punctul de vedere despre o lume care nu este guvernată doar de bani şi de putere. Aceste întâlniri subliniază importanţa dialogului şi a colaborării şi încearcă să promoveze acele iniţiative ale societăţii civile care joacă un rol cheie în dezvoltarea comunităţilor locale.

Săptămâna Participării Cetăţenilor prezintă realizările dar şi problemele cu care se confruntă ONG-urile în efortul lor de stimulare a participării cetăţenilor în identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţilor locale şi ale societăţii în general.

În anii precedenţi peste 200 de organizaţii s-au alăturat programului şi s-a obţinut angajamentul pentru această cauză din partea unor persoane publice şi lideri politici; această serie de evenimente a avut o expunere mediatică mare în presa locală şi internaţională.

Săptămâna Participării Cetăţenilor este primul eveniment în cadrul căruia ONG-uri din peste 20 de ţări susţin împreună o cauză despre care a fost intezis să se vorbească în majoritatea acestor ţări timp de zeci de ani.

Cum să participăm

Săptămâna participării cetăţenilor este deschisă pentru oricine crede în importanţa dezvoltării iniţiativei cetăţeneşti, a societăţii civile şi a democraţiei participative. Este binevenit oricine este gata să organizeze acţiuni legate de participarea cetăţenilor sau organizaţii care sunt gata să facă legătura între Săptămâna Participării Cetăţenilor şi programele sau iniţiativele lor aflate în derulare. Oricine poate să contribuie la succesul acestui proiect, chiar şi numai participând la evenimentele organizate pe durata Săptămâna Participării Cetăţenilor.

Merită să participam pentru că:

-   Subiectele locale vor fi cunoscute la nivel naţional şi internaţional.

-   Putem arata că democraţia participativă nu este o utopie, ci o sarcină, un subiect împărtăşit de o parte importantă din societate.

-   Deşi ideile legate de democraţia participativă sunt tot mai populare, iniţiativele cetăţeneşti autentice întâmpină tot mai multe obstacole.

-   Aceste obstacole nu pot fi depăşite doar prin iniţiative izolate…

 

Pentru orice nelămuriri, sugestii sau întrebări contactaţi coordonatorul international al Săptămânii Participării Cetăţenilor, Máté Varga : matev@kkapcsolat.hu (Hungarian Association for Communitz Development – Ungaria) sau luaţi legătura cu coordonatorul naţional, Nicolae Cuţă : nicucuta@gmail.com (CRONO).

Ce este reteaua CEE CN?

CEE Citizens Network este o iniţiativă de dezvoltare socială care implica 20 de ţări. Misiunea reţelei este de a promova participarea cetăţenilor în regiune şi de a furniza oportunităţi pentru iniţiativele locale de a învăţa prin schimb de experienţă şi idei. Obiectivele sale principale sunt:

-   Conştientizarea publicului larg din Europa Centrală şi de Est asupra potenţialului şi impactului iniţiativelor cetăţeneşti.

-   Creşterea capacităţilor şi aptitudinilor cetăţenilor de a participa mai eficient la acţiunile de dezvoltare locală şi naţională.

-   Promovarea participării cetăţenilor în Europa Centrala şi de Est.

Sediul administrativ:

Kapitulska 13.

974 01 Banska Bystrica, Slovacia.

Tel: ++421 48 415 24 68. Fax: ++421 48 412 38 80.

E-mail: anna@ceecn.net.

Web: www.ceecn.net

 

Seria de evenimente va fi organizata anul acesta în colaborare cu European Community Development Network

 

Share Button

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2013 Asociatia CRONO - Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia