Saptamana Participarii Cetatenilor

Pentru al 7-lea an consecutiv CRONO va invita sa va alaturati initiativei Central and Eastern European Citizens Networksi sa propuneti evenimente pe care doriti sa le organizati special sau pe care doriti sa le puneti sub egida Saptamanii Participarii Cetatenilor, ce va avea loc in perioada 24-30 septembrie.
Toate evenimentele propuse pana pe data de 03 septembrie vor fi incluse in planul national de activitati ce va fi comunicat catre mass-media nationala si europena.
Detalii despre SPC si CEE CN puteti gasi in continuarea mesajului.
Ca şi în anii precedenţi, Săptămâna Participării Cetăţenilor va pune în evidenţă probemele legate de oameni şi comunităţile lor şi nu temele obişnuite (şi de multe ori artificiale) abordate de politicieni. Pe agendă se vor afla problemele locale şi regionale şi soluţiile acestora, punându-se accentul pe participare şi democraţie precum şi pe oportunităţile pentru o cetăţenie activă. Vor mai fi abordate aspecte legate de implicare şi acţiune locală, insistându-se asupra bunelor practici în domeniu.

Simultan – în 20 de ţări

La conferinţa de la Belgrad, ce a avut loc între 12-15 mai 2005, Central and Eastern European Citizens Network a adoptat o rezoluţie prin care s-a angajat să organizeze o serie de evenimente de creştere a gradului de conştientizare ce se vor reuni sub denumirea de Săptămâna Participării Cetăţenilor şi care v

or avea loc în toate cele 20 de ţări membre ale reţelei în ultima săptămână din luna septembrie a fiecărui an.
Aceste serii de evenimente reprezintă angajamentul reţelei Central and Eastern European Citizens Network de a promova participarea cetăţenilor în cadrul mass-media europene, al mediului politic şi al societăţii civile.
Săptămâna Participării Cetăţenilor constă într-o serie de evenimente ce vor solicita atenţia societăţii asupra importanţei democraţiei participative. Evenimentele sunt menite să conştientizeze opinia publică cu privire la creşterea bunăstării comunităţilor prin acţiunea cetăţenilor, oferind dovezi în acest sens. Programul evenimentelor din Săptămânii Participării Cetăţenilor include acţiuni locale, regionale sau naţionale, întruniri civice, evenimente mediatice, adunări publice, activităţi extra-şcolare, expoziţii etc.


În timpul Săptămânii Participării Cetăţenilor comunităţile şi organizaţiile societăţii civile care se confruntă cu adevăratele probleme locale vin împreună cu iniţiativele lor de dezvoltare pentru a-şi exprima punctul de vedere despre o lume care nu este guvernată doar de bani şi de putere. Aceste întâlniri subliniază importanţa dialogului şi a colaborării şi încearcă să promoveze acele iniţiative ale societăţii civile care joacă un rol cheie în dezvoltarea comunităţilor locale.
Săptămâna Participării Cetăţenilor prezintă realizările dar şi problemele cu care se confruntă ONG-urile în efortul lor de stimulare a participării cetăţenilor în identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţilor locale şi ale societăţii în general.

În anii precedenţi peste 200 de organizaţii s-au alăturat programului şi s-a obţinut angajamentul pentru această cauză din partea unor persoane publice şi lideri politici; această serie de evenimente a avut o expunere mediatică mare în presa locală şi internaţională.
Săptămâna Participării Cetăţenilor este primul eveniment în cadrul căruia ONG-uri din peste 20 de ţări susţin împreună o cauză despre care a fost intezis să se vorbească în majoritatea acestor ţări timp de zeci de ani.

Ce este reteaua CEE CN?
CEE Citizens Network este o iniţiativă de dezvoltare socială care implica 20 de ţări din Europa Centrala si de Est. Misiunea reţelei este de a promova participarea cetăţenilor în regiune şi de a furniza oportunităţi pentru iniţiativele locale de a învăţa prin schimb de experienţă şi idei. Obiectivele sale principale sunt:-   Conştientizarea publicului larg din Europa Centrală şi de Est asupra potenţialului şi impactului iniţiativelor cetăţeneşti.
-   Creşterea capacităţilor şi aptitudinilor cetăţenilor de a participa mai eficient la acţiunile de dezvoltare locală şi naţională.
-   Promovarea participării cetăţenilor în Europa Centrala şi de Est.


Share Button

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2013 Asociatia CRONO - Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia